torsdag 4 februari 2016

Björnmarknad


Mitt första inlägg. I januari har jag lärt mig vad Björnmarknad är. Det känns som varje blogg eller nyhetssida jag hamnat på har skrivit om Björnmarknad. Grafen nedan visar OMXS30-index utveckling. Under den perioden har vi haft fem tidigare björnmarknader då index har fallit minst 20 procent under minst två månader. 


Mellan juli 1990 och oktober 1992, en period på 119 veckor, backade index 45 procent. Den bakomliggande krisen var inte global utan snarare regional. Sverige och Finland hade levt över sina tillgångar och det var baksmällan efter en vidlyftig kreditexpansion som så småningom resulterade i att kronan föll. 

Dagarna innan Riksbanken gav upp försvaret av den fasta växelkursen vände marknaden uppåt och steg sedan ungefär 550 procent till juli 1998.

1997 inträffade den så kallade Asienkrisen som påverkade valutamarknaderna och börserna i Asien negativt. Länder som Indonesien, Malaysia, Thailand och några till hade helt enkelt gjort om det som Sverige och Finland hade gjort några år tidigare.

Men det var först året därpå som Stockholmsbörsen vände ned i en ny björnmarknad. Ryssland var i ekonomisk brygga och fick nödlån av IMF. I augusti 1998 höll inte den bräckliga farkosten ihop längre. Rubeln rasade, Moskvabörsen kollapsade och börsoron spred sig över hela världen när den forna diktaturen ställde in betalningarna.

Den efterföljande björnmarkanden var relativt kort. Under tolv veckor föll OMXS30 med 37 procent innan det var dags att börja den episka indexstigningen mot millenniebubblan. På ett och ett halvt år klättrade OMXS30-index cirka 200 procent från botten till toppen. Därefter kom den lika episka baksmällan. Mellan våren 2000 och hösten 2002 rasade index över 70 procent.

Björnmarknaden som följde på den senaste kreditkrisen var inte heller nådig – från toppen 2007 till botten 2009 backade index 65 procent.

2011 års björnmarknad var av det mildare slaget och nedgångsfasen som bara varade i nio månader sänkte index som mest med 33 procent.

Den sjätte och sista björnmarknaden är den vi befinner oss i nu. Index har hittills backat med 24 procent och nedgången har nu varat i tio månader från toppen. Texten ovan är kopierad rakt av från avanza.se

Nu är den stora frågan när det vänder åt rätt håll och jag ska köpa mina första aktier.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar